In BelgiŽ hebben de eigenaars van Friese paarden zich verenigd in de vzw Belgisch Stamboek van het Friese paard.

Op 10 september 1995 werd het Belgische stamboek officieel erkend als dochterstamboek van het Nederlandse moederstamboek van het Friese paard. Het Belgische stamboek werd daarmee het eerste buitenlandse stamboek dat deze erkenning heeft gekregen.

Het stamboek organiseert jaarlijks fokdagen te Zandhoven (let op dit jaar Kasterlee), Zottegem, Bastonge en Zolder. Op die dagen worden de paarden gekeurd en geprimeerd. De veulens krijgen na de keuring links in de hals een chip.

De verschillende rubrieken zijn: hengstveulens, merrieveulens, enters, twenters, 3 jarige merries voor opname/ster, 4 jaar en oudere veulenboekmerries voor opname/ster, 4 jaar en oudere stamboekmerries, 4,5,6 jarige stermerries, 7 jaar en oudere stermerries, 3 jaar en oudere veulenboekruinen opname/ster, 3 jaar en oudere stamboekruinen en oudere hengsten, fokgroepen, bestgaand rij- en tuigpaard.

Daarnaast heeft het stamboek ook een studieclub die maandelijks vergaderd en enkele themaís uit de fokkerij grondig bespreekt. Natuurlijk is er ook jaarlijks de uitstap naar de grote hengstenkeuring van het KFPS in Leeuwarden - Friesland.

Vanaf dit jaar helpt het stamboek ook mee met het organiseren van dressuurwedstrijden speciaal voor Friese paarden.

Meer informatie kan je vragen bij het stamboek zelf:

Belgisch Stamboek v/h Friese Paard

Lusthofstraat 43, 3550 Heusden-Zolder Tel.: 011/43.44.10 Fax.:011.43.28.50

E-mail: friesepaard@skynet.be

Website: www.bsfp.be